Σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Χιονοδρομικό Παρνασσού
'Ski resort in Greece' - Αράχωβα
'Ski resort in Greece' Christos Siatos / Shutterstock

Αν ανήκετε σε αυτούς που "πίνουν νερό" στο όνομα της Αράχωβας, τότε ξέρετε καλά ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χτισμένη στα πόδια του γιού της νύμφης Κλεοδώρας, Παρνασσού. Ισάξιος ανταγωνιστής των επιβλητικότερων βουνών της Ελλάδας, ο Παρνασσός φιλοξενεί το καλύτερα οργανωμένο ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο με 21 στο σύνολο τους πίστες 14.000 μέτρων, επτά χιονοδρομικές διαδρομές και ανάμεσα τους πέντε συνδετικά μονοπάτια. Οι ειδήμονες των χειμερινών σπόρ πια αυτά τα γνωρίζουν καλά κατακλύζοντας χρόνια τώρα τις πίστες Φτερόλακα και Κελάρια που αγγίζουν τα 2.200 μέτρα υψόμετρο. Οι υπόλοιποι με γερά αποθέματα υπομονής και διάθεσης έρχονται και κάθε φορά... μένουν για να μάθουν από έμπειρους εκπαιδευτές τα μυστικά του σκι σε τέσσερις mini πίστες αρχαρίων μήκους 34 Km. Το πιο κοσμικό βουνό της Ελλάδας στη "Μύκονο του χειμώνα", βάζει τα καλά του κάθε χρόνο από τον Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαΐου και θυμίζει σε όλους ότι η φύση δένει ιδανικά με την άθληση αρκεί να υπάρχει η διάθεση για λίγα σλάλομ παραπάνω.

Κελλάρια - Φτερόλακα- Γεροντόβραχος

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στις πλαγιές του Παρνασσού κατοικούσαν ο θεός Πάνας και οι νύφες του ενώ η κατάβαση στο βουνό μας κλείνει το μάτι θυμίζοντας μας ότι εδω, ο Καραϊσκάκης απελευθέρωσε την Αν. Στερεά κατατροπώνοντας τη στρατιά του Μουσταφάμπεη. Το βουνό έχει τη δική του ιστορία και η αυρα του αποκαλύπτεται σταδιακά στους επισκέπτες. Το χιονοδρομικό του κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1976 με πρώτες τις εγκαταστάσεις της Φτερόλακας ενώ πέντε χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και στα Κελάρια. Σήμερα υπάρχει και ο συνδετικός αναβατήρας ανάμεσα στις δύο ενω οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου εντυπωσιάζουν. Με μήκος απο 50 μέτρα έως 4 χιλιόμετρα έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες και του πιο ριψοκίνδυνου αναβάτη που μπορεί πλέον να στρέψει το ενδιαφέρον τους σε 12 εκτός πίστας μαύρες διαδρομές. Το έμπειρο μάτι του αναβάτη θα εντοπίσει έξι αναβατήρες, έξι συρόμενα σε Κελάρια και Φτερόλακα και άλλα δύο συρόμενα στο χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου και θα αθληθεί σε ένα χώρο όπου στο παρελθόν έλαβαν χώρα Βαλκανικοί αγώνες και ευρωπαϊκά τουρνουά.

Μια επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο είναι ικανή με πρώτη ματιά να σας δείξει ότι οι αρχάριοι κατακλύζουν τα Κελάρια και τη Φτερόλακα ενώ ο Γεροντόβραχος μάλλον συγκεντρώνει τους πιο απαιτητικούς χιονοδρόμους. Οι πίστες Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος είναι ειδικά διαμορφωμένες για επαγγελματίες αθλητές δεδομένου ότι σε αυτές πραγματοποιούνται διεθνείς αγώνες στις πιστοποιημένες από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας εγκαταστάσεις. Αν όμως είναι η πρώτη σας φορά που θα επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο καλύτερα να περιοριστείτε στα Κελάρια που μπορεί να συγκεντρώνουν αρχάριους, έχουν όμως περισσότερες πίστες και με σαφώς μεγαλύτερο μήκος. Αν πάλι αλλάξετε γνώμη και κατευθυνθείτε στη Φτερόλακα, θα σας αποζημιώσει μιας και μπορεί να συγκεντρώνονται λιγότεροι επίσκέπτες, αλλά καταφέρνουν με μεγαλύτερη άνεση να επιδοθούν σε σλάλομ και φιγούρες. Σε κάθε περίπτωση, μη βιαστείτε να πρωτοτυπήσετε και να επιδοθείτε σε σκι εκτός πίστας αν και σας παρέχεται η δυνατότητα. Το επικίνδυνο ανάγλυφο και οι χιονοστιβάδες θέλουν προσοχή, όποτε καλύτερα να το αφήσετε για τις επόμενες φορές που με εμπειρία θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε το λευκό τοπίο. Η τεχνική και η εκμάθηση σκι θέλουν υπομονή και καλή διάθεση και οι συνεργαζόμενες οργανωμένες σχολές είναι σε κάθε σημείο για να σας λύσουν όλες τις απορίες.

Ποδηλατικές διαδρομές.

Αν πάλι η κατάβαση σε χιονοδρομικές πίστες σας φοβίζει ως ιδέα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού σε μια έκταση 11.600 στρεμμάτων έρχεται να καλύψει και τις δικές σας ανάγκες. Με τέσσερις ποδηλατικές διαδρομές, μια εκ των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απο περιπατητές δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Πάρτε το ποδήλατο σας και οργώστε το βουνό μέσα από διαδρομές downhill, freeride και cross country που θα γεμίσουν τη ματιά σας πράσινο και τους πνεύμονες σας οξυγόνο. Παράλληλα το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 διασχίζει τη δυτική πλευρά του βουνού, εισβάλλει στο χωριό Επτάλοφος και συνεχίζει την πορεία του προς τους Δελφούς. Οι προσκυνητές του Μαντείου των Δελφών ήξεραν τη διαδρομή αυτή καλά και σας παραδίδουν τη σκυτάλη.

Παροχές χιονοδρομικού κέντρου

Μαθήματα χιονοδρομίας από τους ειδικούς, καταστήματα ενοικιάσεως και συντήρησης χιονοδρομικού εξοπλισμού αλλά και δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ειδικά επανδρωμένα ιατρεία στα Κελλάρια και στη Φτερόλακα παρέχονται για να νίωσουν όλοι ασφαλείς και καλομαθημένοι στο λευκό τοπίο του βουνού. Την ιδια ώρα τα σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου θα σας κρατήσουν ζεστούς και χορτάτους προσφέροντας σας ότι τραβάει η όρεξη σας.