Πως θα έρθετε στην Αράχωβα

Πρόσβαση

Τον χειμώνα η Αράχωβα φοράει τα καλά της για να υποδεχθεί κάθε απαιτητικό επισκέπτη με τις συχνές χιονοπτώσεις να τον καλεί να αποδράσει στο λευκό τοπίο. Οι εξορμήσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες δείχνουν να την προτιμούν για να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να ηρεμήσουν, να ξεκουραστούν και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Πως θα φτάσετε όμως στον προορισμό σας;

Από Αθήνα η πρόσβαση γίνεται οδικώς μιας και απέχει μόλις 155 χλμ από την πρωτεύουσα. Με το αυτοκίνητο σας θα επιλέξετε τη διαδρομή προς Θήβα και από εκεί θα στρίψετε προς Λιβαδειά στο 90ό χλμ και αμέσως μετά προς Αράχωβα. Εναλλακτικά μπορείτε να στρίψετε στο ύψος του Κάστρου, στο 120ό χλμ., προς Λιβαδειά και αμέσως μετά προς Αράχωβα. Ανάμεσα στις δύο διαδρομές, η δεύτερη είναι σαφώς μεγαλύτερη αλλά το οδικό δίκτυο ασφαλέστερο και θα σας επιτρέψει να χαρείτε τη διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση υπολογίστε ένα δίωρο μέχρι να πιείτε τον πρώτο καφέ μακριά απο τη φασαρία της πόλης.

Αν πάλι επιλέξετε το Κτελ τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρεθείτε στη Λιοσίων και να διαλέξετε ανάμεσα στα καθημερινά συχνά δρομολόγια ενώ αν πάλι προτιμάτε το τρένο τότε αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι θα σας φέρει μόνο μέχρι τη Λιβαδειά. Από εκεί η λύση είναι το ταξί, το λεωφορείο ή το ΚΤΕΛ που θα σας φέρουν στον προορισμό σας.

Αν πάλι αφετηρία σας είναι η Θεσσαλονίκη τότε πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ο δρόμος προς την Αράχωβα περνάει από την Εθνική Οδό. Μετά τη Λαμία αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να στρίψετε δεξιά προς Πάτρα, Άμφισσα και μετά αριστερά προς το χωριό Γραβιά, ακολουθώντας τη διαδρομή Μαριολάτα-Λιλαία-Επτάλοφος. Προσέξτε μην χάσετε στο 10ο χλμ. μετά τον Επτάλοφο τη διασταύρωση σας φέρνει είτε στα χιονοδρομικά ή στην Αράχωβα. Κρατείστε στη σκέψη σας ότι η συνολική απόσταση είναι 390 χιλιόμετρα και θα σας χρειαστούν περίπου 4 ώρες μέχρι να προσεγγίσετε τον προορισμό σας.

Εναλλακτικά, από τη Θεσσαλονίκη υπάρχει η δυνατότητα να κινηθείτε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με το τρένο που θα σας φέρει μέχρι τη Λιβαδειά. Σε κάθε περίπτωση όμως από τη Λιβαδειά θα χρειαστεί επιπλέον μεταφορικό μέσο προκειμένου να προσεγγίσετε την Αράχωβα.

Τέλος αν η αφετηρία σας είναι η Πελοπόννησος τότε η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τη διαδρομή Ναύπακτος-Γαλαξίδι-Iτέα-Δελφοί με τελικό προορισμό την Αράχωβα. Καλό σας ταξίδι.